Скоч

Скоч

Това е истинското шотландско уиски и е признато в цял свят. Само уискито произведено в Шотландия има правото да носи на етикета си думата скоч. Характерното при скоча е, че малцът се суши на торфните пещи, след което се дестилира два пъти. Има два вида скоч „single malt“ и „blended“.

„Single malt“ скоч уиски означава, че то е направено в една дестиларна като е използван малц произведен в една определена година, след което е отлежало в една единствена бъчва. В Шотландия има повече от 100 дестиларни, произвеждащи „single malt“ като всяка си има свои техники на производство.

Другият вид шотландско уиски е „blended scotch“. То е най-продаваното шотландско уиски по света и е предпочитана съставка в коктейлите. Уискито с този етикет съдържа смесено в различни пропорции малцово и зърнено уиски, обикновено в съотношение 40 към 60. Добре смесеното уиски съдържа и над 40% малц, докато по-евтините марки се задоволяват с около 30%. Преди малцовото уиски да бъде смесено с зърненото, те отлежават в отделни бъчви.

Специалистите казват, че скочът не трябва да се пие с лед, а само с няколко капки ледена изворна вода. Да го смесваш с някакви бълвочи като кола и енергийни напитки - не смей и да си помисляш. 





{START_COUNTER}